Co je při koupi nového auta nejdůležitější

Dnes má prakticky každý dospělý člověk v naší zemi řidičský průkaz. A naprostá většina z nich k tomu brzy přidá i osobní automobil. Je však jasné, že ani ten nevydrží věčně, a bude potřeba koupit nový. To ovšem není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Většinou nepřijdeme do autosalonu a neodjedeme s novým vozem. Alespoň ne bez důkladného zamyšlení.

 

V první řadě si musíme říci, zda chceme úplně nový vůz či zda nám stačí nějaký již ojetý. Toto rozhodnutí v naprosté většině případů závisí na našich finančních možnostech, ačkoliv je pravdou, že obě možnosti mají své výhody.

 

vyjíždění nového auta z garáže

 

Nový vůz je ještě nepoužívaný, a tudíž není poškozený předchozími majiteli. Na druhou stranu zde můžeme najít mouchy, které dosud nebyly vychytány. To vše je dobré si uvědomit, ačkoliv samozřejmě většinou bude naše rozhodnutí záviset na penězích.

 

Pokud kupujeme ojetý vůz, je dobré vyžádat si veškeré potřebné papíry a důkladně je prostudovat. Je vhodné znát kompletní historii onoho vozidla, abychom měli jistotu, že není kradené či s ním nebylo nijak nekale manipulováno, například že nebyl snížen počet najetých kilometrů.

 

jízda po prázdné silnici

 

Dobré je také vždy zkontrolovat podvozek, a podívat se, zda i zde je vše v pořádku. Pokud autům příliš nerozumíme, je vhodné vzít s sebou někoho, kdo ano a na jehož názor se můžeme spolehnout. Důkladná prohlídka je totiž rozhodně na místě, pokud o daném autě vážně uvažujeme.

 

V neposlední řadě je také dobré vzít onen vůz, ať už úplně nový či ojetý, na krátkou testovací jízdu. Zde bychom měli vyzkoušet řazení, a především pak brzdy. Měli bychom se přesvědčit, jak dobře ono auto reaguje na naše povely a zda někde není nějaký problém. V případě, že ono vozidlo všemi testy projde, můžeme se dohodnout na koupi. Jen je dobré si pamatovat, že čím větší kvalita a vzácnost, tím vyšší bude i cena. A s tím je potřeba vždy počítat.