Zdravý a chutný



Šípkové keře, které dorůstají až do třímetrové výšky, lze najít jak v Evropě, tak Severní Americe či Asii. A rozhodně je nelze přehlédnout. Svými nádhernými bílými květy a výrazně zbarvenými červenými plody zaujmou okolojdoucí. Kteří si je na podzim často přinášejí z výletu do přírody domů. Nejčastěji je lze spatřit na loukách, podél cest či na okraji lesa. Tím, že jsou nenáročné na půdní podmínky, stávají se v posledních letech i ozdobou zahrad. Protože červené plody mohou hospodyňky využít nejen v kuchyni, kde z nich lze vyrobit šípkový sirup či šípkové víno. Ale chutná je i marmeláda a snad nejvíce oblíbený je čaj ze sušených šípků.

Čaj ze sušených šípků

Pro své léčiví vlastnosti se šípek používá i v lidovém léčitelství. Kde jeho vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů nejenže posiluje imunitní systém, ale pomáhá udržovat i přirozenou obranyschopnost organizmu. S jeho pomocí lze zažehnat respirační problémy, záněty horních cest dýchacích, rýmy, kašle a i ty s močovými cestami. Všichni, které trápí problémy s ledvinami, si mohou podporovat jejich dobrou činnost pravidelným popíjením čaje ze sušených šípků. A pokud je narušeno trávení, nebo se zhoršuje kloubní pohyblivost, pomůže i tam. A dokonce je mu připisovaná i podpora dobré nálady.

Šípkový keř

Stejně tak je možné si z něho doma vyrobit šípkový olej. Kterým lze pečovat nejen o pleť, ale i nehty a vlasy. Což ocení každá žena. Protože regenerace kožních buněk nejenže zlepšuje hydrataci pokožky, ale jako bonus přispívá i ke zmírnění příznaků stárnutí. Vyhlazením nevítaných vrásek a hlubokých linek na kůži obličeje. Čaj ze sušených šípků je jednoduchý na přípravu. Stačí je v hrníčku zalít vařící vodou a nechat pět až deset minut louhovat. Chutná dobře i bez lžičky cukru či medu. Pokud se rozhodneme si připravit šípkového čaje celou konvici, můžeme si ho připravit už navečer a nechat šípky celou noc macerovat ve studené vodě. A ráno celý nálev zahřát na sedmdesát stupňů. Přes husté sítko anebo plátýnko přecedit. A ještě teplý vypít.